Når frosten kommer…Slår slåen til!

Som sagt så er efteråret kommet og det betyder at der også snart kommer frost og det er ikke kun skidt…

Det er nemlig sådan at slåen bær, som normalt er så bitre at ens mund snørre sig sammen. Bliver sødere når de har fået frost.
I slut oktober og start november er slåen bærret modent.
Du kan kende det på dents blåsorte bær.
Slåen
Men du skal skynde dig for fuglene elsker slåen bær. De kan hurtigt rydde et helt træ efter der har været frost.
Dog kan man snyde lidt og plukke bærrene inden frosten kommer. Og så ligge dem i fryseren i en uges tid, så bliver bitterstoffet omdannet til sukker.

Til dig, som voksen, er slåen fantastisk som snaps eller likør, men den er også god til gele og saft.

Tag dit barn med og saml en ordenlig kurvfuld slåen bær. Skyld dem god.
Har der ikke været frost skal de lige en tur i fryseren ellers kan de puttes direkte i en gryde med lidt vand.
Giv det et opkog til bærne brister og kog så lige lidt længere.
Put det herefter i en klæde så saften kan løbe igennem. Lad det gerne stå til næste dag så alt saften kan komme med. Lad endelig vær med at presse det igennem, det giver nemlig en grumset saft.
Giv herefter saften et opkog og smag til med sukker.
Der er stor forskel på hvor meget sukker der skal i.
Stil det på køl og drik det enten som kold eller varm saft. Hvis du heller vil lave gele så plejer jeg at købe et brev beregnet til gele. Følge instrukserne der. Det giver en dejlig gele som jeg særlig synes er god på ost. Men den kan også bruges til vildtretter eller bare som “syltetøj”.

Velbekomme.  

Det var alt for denne gang.
Skønne efterårs hilsner fra
Trine

By |oktober 21st, 2016|
%d bloggers like this: