Gør ham ikke til et problem barn!

Endnu et spørgsmål

Endnu et spørgsmål, denne gang om et muligt problem barn.

Jeg får rigtig mange spørgsmål om børns udvikling, problem børn, trivsel og livet i børnehaven.
Spørgsmålene kommer fra forældre der er bekymret eller som oplever at de står i et dilemma.
Og de kommer både fra Baby.dk hvor jeg er brevkasse ekspert og fra forældre der kontakter mig direkte på kontakt@naturligopdragelse.dk
Fælles for dem alle er, at de er problematikker som alle forældre oplever i større eller mindre grad.
Derfor har jeg valgt at gengive nogle af disse spørgsmål, for på den måde t hjælpe flest mulige forældre.
Alle forældre er indforstået med at deres spørgsmål og svar bliver offentliggjort
Hej.

Jeg har en dreng på 6 år. Vi oplever, at han ikke er så social. Han kan sagtens lege med 1-2 drenge men ligeså snart de bliver 3-4 og over det, så trækker han sig tilbage.

Vi har fået at vide, at han også er sådan i skolen, at han holder sig til maks 1-2 venner og ikke flere end dem.

Kan du hjælpe os med nogle råd?

Trines svar:
Kære dig

Tak for dit spørgsmål. Alle mennesker og børn er forskellige, nogle er introverte, andre mere sociale og udadvendt.

Når jeg læser dig spørgsmål dukker der en masse spørgsmål op hos mig…

Hvorfor er det et problem at han “kun” leger godt med få?

I hvilke situationer er det han trækker sig?

Og oplever lærerne det også som et problem?

I vores samfund stiller vi utrolig store krav til vores børn. De skal forholde sig til 27 andre børn samtidig med de skal holde koncentrationen på hvad læreren siger og så skal de lære nye ting. De sidder 45 min og bagefter skal de ud og forholde sig til mange flere børn, plus de skal finde ud af hvad de har lyst til samt hvad deres venner har lyst til og så gøre op med sig selv om de skal følge vennerne eller egne ønsker.

Ofte oplever jeg at de lidt mere stille og introverte dreng bliver bombarderet af sanseindtryk i løbet af sådan en skoledag og derfor har de brug for ro når de har frikvarter eller kommer hjem. Ro kan man godt få hvis man sidder stille og leger med en, men det er svært hvis man er flere. Særlig fordi så begynder der pludselig at komme andre mekanismer på spil såsom hiraki, rollefordeling og legens art.

Når du skriver at han ikke er særlig social undre jeg mig, for hvis han kan lege med 1 eller 2 udviser han da netop at han formår at agere socialt. Dog forstår jeg godt at det kan blive et problem hvis han kun vil lege med sin bedste ven.

Mit råd er følgende, find ud af hvilke situationer det er han trækker sig i og hvorfor. Er det fordi det pludselig er andre typer af lege eller måske fordi der bliver for larm eller måske mister han sin position.

Når du har fundet ud at det er det nemmere at hjælpe ham.

Handler det om at legens art ændre sig kan det have noget at gøre med at han ikke er sikker i de sociale spilleregler, legens spilleregler eller måske er han bare uøvet i legen og vil ikke tabe ansigt.

Hvis det handler om at der bliver for meget larm er det vigtigt at anerkende at han måske er en introvert person. Introverte kan godt lære at være sociale, det kræver dog træning. Vigtigst er det at tage små skridt og sikre dig at han får succesoplevelser. Der findes flere gode bøger om emnet som jeg vil anbefale dig at læse. Og så husk at det er okay at være sådan.

Hvis det handler om position er det vigtigt at tale med ham om det. Hvad sker der ved at en anden bestemmer, hvordan kan I evt begge bestemme og hvordan siger man til og fra.

Når alt dette er sagt så er det en god ide at lave legeaftaler evt hvor I er flere børn/forældre der mødes til fodbold eller på legepladsen. I kan også melde ham til noget holdsport så han på den måde lærer at forholde sig til flere på en gang. Husk bare at tage et begynder hold så han ikke oplever nederlag.

Og så husk ikke at gøre ham til et problem. Mange introverte mennesker lever et lykkeligt liv med få mennesker omkring sig.

Jeg håber du kan bruge mig råd ellers er du velkommen til at skrive igen.

Mange hilsner

Trine

Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu