Hvad forventer skolen af dit barn?

Dit barn skal i skole. Men hvad forventer skolen?

Denne gang skal du hører lidt om netop hvad der forventes af dit barn når han starter i skole.

Jeg skriver med vilje han. For som du måske læste i det første blog indlæg i denne serie så er 3 ud af 4 børn der bliver skoleudsat drenge.

Overordnet set er der 5 områder hvor der stilles krav til dit barn
Almene færdigheder
Motoriske færdigheder
Sproglige færdigheder
Sociale og følelsesmæssige færdigheder
Selvhjulpenhed
I det følgende vil jeg komme med en kort gennemgang af disse krav.

Hvis du er interesseret i at lære mere om disse færdigheder.

Eller du gerne vil vide hvordan du lærer dit barn dem via leg og andre sjove aktiviteter, kan du tilmelde dig mit online kursus “Gør dit barn skoleklar – på bare 5 uger” med start 03.10.2016 her

Almene færdigheder

Almene færdigheder er de færdigheder vi alle skal have for at kunne begå sig i verden.

De kan tildels minde meget og de sociale færdigheder mener er mere end kun dem. De er nemlig også en del af de 3 andre færdigheder og kendes måske bedst under det lidt gammeldags begreb “Dannelse”.

Dannelse eller almene færdigheder er nemlig de færdigheder der gør at du kan interagere med andre mennesker.

Det største problem med manglende almene færdigheder er egoisme.

Børn er som udgangspunkt født egoistiske og det er godt. Men som de bliver ældre er det vigtigt at de lærer at der er andre mennesker i verden.

Lærer at tage hensyn til andre mennesker.

Og lærer at lytte til andre mennesker.

Hvis de ikke formår dette bliver det svært for dem i skolen. Derfor er det vigtigt at du lærer dit barn dette.

Motoriske færdigheder

Motoriske færdigheder er også vigtige. For det er svært at skrive sit navn hvis du ikke har lært at holde på en blyant. Men det er ikke kun de finmotoriske færdigheder der skal trænes.

Også de grovmotoriske færdigheder som løbe, hoppe, balancere er af afgørende betydning for en god skolestart. Der bliver nemlig leget meget i skolen og ofte indeholder disse lege netop disse grovmotoriske færdigheder.

Sproglig forståelse

Sproglige færdigheder siger næsten sig selv. Men det er ikke kun om dit barn kan tale rent. De handler også om sprogforståelse, altså hvordan de forskellig ord bliver opfattet og om hvordan dit barn formulere sig.

Desværre er der nogle forældre der i dag ofte overlader deres børn med en telefon eller IPAD hvilket kun fordre envejskommunikation. Og derfor har disse børn dårlige sproglige færdigheder. De er simpelthen ikke vandt til at føre en samtale og derfor kender de ikke de spilleregler der er i en samtale.

Sociale/emotionelle færdigheder

Sociale/emotionelle færdigheder kunne faktisk god deles op i 2, da de begge er er omfattende. Men i dette indlæg bliver de nævnt som en.

Børn lærer de sociale spilleregler af voksne og selvfølgelig også af andre børn når de bliver ældre. Men de sociale færdigheder hænger meget sammen med de emotionelle færdigheder.

Forstil dig at dit barn spiller fodbold. Han kender reglerne i fodbold, men har har ikke forstået de sociale spilleregler, derfor bliver han ved med at tackle sine medspiller for at få bolden så han kan score. Han kammerater bliver sure på ham men spiller videre. Det andet hold score flest mål og din søn vred/ked af det. I frustration losser han til bolden og rammer en af sine medspiller i hoved.

Din søn har ikke de fornødne emotionelle færdigheder og sociale færdigheder hvilket resultere i at han ikke kan spille fodbold med sine kammerater.

Selvhjulpenhed

De sidste færdigheder er er selvhjulpenhed. Altså at kunne hjælpe sig selv. Det kan være i forhold til at tage tøj på, tørre sig selv, vide hvad han skal gøre hvis han har spildt og vide hvad han skal gøre hvis der opstår en konflikt.

Hvis du vil vide mere om hvordan du understøtter dit barns udvikling af disse færdigheder. kan du læse mere på Naturligopdragelse.dk

Vi ses snart igen

Mange hilsner

Trine
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu