Sandheden om sukker og børn

Sukkerrus, sukkerchok, sukkerhype

Sukker. Kært barn har mange navne og det har sukkerets skadelig effekt også fået. Men er det virkelig skyld i børns hyperaktivitet eller alle de andre dårligdomme det tillægges?

Ja og nej

Ja. Sukker er ikke sundt i store mængder…..
Det kan føre til overvægt
Det kan give huller i tænderne
Det kan give børn en “sød-tand,” der gør at de bliver forvente i forhold til søde madvare og derfor fravælger ikke søde madvare. Hvilket er starten på et usundt madforhold.

Nej. Sukker er ikke skyld i at børn bliver hyperaktive

I 1970érne blev der lavet et forsøg der viste at der var en sammenhæng mellem børn der indtog sukker og hyperaktivitet. Denne undersøgelse blev offentliggjort og har derved indprintet sig i vores alles hjerner.

Dog er denne undersøgelse siden blevet kritiseret voldsomt og det har ikke været muligt at gentage forsøget med samme resultat.

Der er dog blevet lavet nyere forsøg, der viser at der ikke er sammenhæng mellem børns hyperaktivitet og sukker.

Blandt andet blev der lavet et forsøg på Kentuckey universitet, hvor forskerne tog 35 drenge, i alderen 5-7 år. Fælles for drengene var at mødrene, alle mente at deres dreng var særlig følsom overfor sukker. Alle fik en drink med kunstig sødestoffer i, dog fik halvdelen af mødrene at vide at deres dreng havde fået en orden portion sukker.

Og så blev de observeret….

De mødre der havde fået fortalt at deres dreng havde fået sukker, fortalte efterfølgende at de havde oplevet en større grad af hyperaktivitet. Og forskerne observeret endvidere at de samme mødrene indtog en mere kontrolleret rolle i legen med deres dreng.

Der var altså en tydelig tendens til at mødrene, fra den gruppe der havde fået at vide at deres dreng havde fået sukker, forventede en ændring og derfor ændre de karakter og tolkede deres barn adfærd anderledes. Du kan læse mere her

Et andet forsøg gik på, at en gruppe familier, alle som ytrede at deres børn var særlige følsomme over for sukker, fik gennem flere uger mad med sukker eller mad med kunstigt sødestof. Børnene gennemgik en lang række tests og resultater var, at der ikke var forskel på de børn der modtog sukkerholdig mad og de børn der modtog mad med kunstig sødestoffer.

Hvordan kan det være?

Vores krop er så klog, så hver gang vi spiser noget, ryger det ned i tarmen hvor der sidder små fintfølende hår, som måler hvor stort et sukkerindhold der er i maden. De sender så besked til bugspytkirtlen, som producere insulin, og fortæller så hvor stor en mængde insulin, der skal produceres. Insulinen regulere blodsukkeret. Så medmindre du har sukkersyge kan du aldrig få for højt blodsukker, idet det sukker der ikke skal bruges sendes videre ud i kroppens væv.

Tilgengæld kan vi godt mærke hvis vi har for lavt blodsukker. Hvilket sker når det er længe siden vi har fået noget at spise eller vi har været meget aktive.

Men hvorfor har vi lyst til sukker?

Vi er alle født med en tilbøjelighed for søde sager. Det stammer fra urtiden, hvor det var afgørende at få hurtige kalorier, faktisk var det vigtigt at få alle de kalorier vi kunne. Modermælken er også sød og derfor er det en fordel at barnet fødes med en programmering der siger at sødt er godt.

Når vi så går ind og siger at sødt er farligt. At alt det, de gerne vil have er forkert.

Er der risiko for to ting:
Børns interesse for sukker bliver endnu større
Børn får et usundt forhold til mad. Der i sidste ende kan resultere i at succes, og lykke er afhængig af om man kan holde sig fra de forkerte. Hvilket kan resultere i spiseforstyrrelser.
Så hvad er det rigtige at gøre:
Det er dit ansvar at lære dit barn hvad en sund kost er og lære dem at der også skal være plads til lidt sødt, f.eks. en is på en varm sommerdag eller lidt sukker på havregrynene.
De officielle anbefalinger lyder på at, sukker for børnehavebørn max må fylde 10% af dit barns samlede madindtag. Det svare cirka til 30-40 gram sukker pr dag. Det svare til to spiseskeer med top.
Husk at den største synder er, det skjulte sukker, som findes i næsten alt forarbejdet mad, f.eks. kødpålæg, brød, frugt-yoghurt. Så hvis der skal være plads til det søde, så lav maden fra bunden selv eller vær opmærksom på de produkter du køber og så køb mindre slik hvis du køber f.eks frugt-yoghurt.
Det var alt for denne gang.

Husk du altid kan skrive på kontakt@naturligopdragelse.dk

Mange hilsner

Trine
Online familierådgivning, hvor du får hjælp til konflikter i familien og børn der har det svært.
© Copyright 2016 - Oxygen - All Rights Reserved
crossmenu